OBŘÍZKA

Velká Británie chce poprvé potrestat lékaře za ženskou obřízku

Británie bude poprvé stíhat dva muže kvůli ženské obřízce. Prvním je jednatřicetiletý lékař, druhým je muž, který obřízku vyžadoval. Ve Velké Británii je ženská obřízka zákázána již od roku 1985 a od roku 2004 je také trestné, pokud tuto proceduru provede britský občan v zahraničí, i když tam je technicky legální.

Před jedenácti let rovněž v Británii zvedli nejvyšší možný trest za tento zločin z pěti na čtrnáct let za mřížemi. Praxe dosud byla taková, že se dosud se ve Spojeném království nikdo kvůli ženské obřízce nemusel před soudem zodpovídat. A to přesto, že policie obdržela v posledních letech desítky hlášení ročně.

Nyní tedy budou obviněni dva muži: jedenatřicetiletý lékař Dhanoun Dharmasena z hrabství Essex a čtyřicetiletý Hasan Mohamed z Londýna.

Dharmasena je podezřelý z toho, že se obřízky sám dopustil. Bylo to na podzim roku 2012, když v nemocnici ošetřoval pacientku, která zrovna porodila. Té už dříve někdo obřízku provedl a lékař ji po porodu udělal znovu. Mohamed čelí obvinění, že ženskou obřízku pro tuto ženu žádal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>