OBŘÍZKA

Islámský stát (ISIL) nařídil obřízku všem ženám v severním Iráku

Islámští radikálové nařídili obřízku pro všechy ženy, které žijí na území severního Iráků, tedy v Mosulu a okolí, tedy na území, které tato skupina ovládá. Veřejně to oznámila koordinátorka pro humanitární operace OSN v Iráku Jacqueline Badcocková.

Badcocková ve svém prohlášení dále uvádí, že ženská obřízka se doposud prováděla v Iráku jen velice zřídka, prakticky pouze jen v některých částech Kurdistánu. Náboženský edikt (fatwa) o obřízce se podle Badcockové může týkat čtyř miliónů žen a dívek ve věku od 11 do 46 let. Informovala o tom agentura Reuters.

Abú Bakr al Baghrádí

Podle vyjádření mosulských orgánů je nařízení velitele Islámského státu abú Bakra Bagdádího o povinné obřízce výrazem jeho starosti o lidi. Rozhodnutí údajně má zabránit amorálnímu chování a povzbudit islámské zvyky mezi muslimy.

Ženská obřízka v praxi znamená odstranění vnějších částí ženského pohlavního ústrojí. Je tradičně praktikována v mnoha zemích světa, především v Africe a je často ospravedlňována jako metodu propotlačení sexuální touhy žen a zamezení jejich „nemorálního“ chování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>