OBŘÍZKA

Nový německý zákon o obřízce

Poslanci německého parlamentu dnes schválili zákon, kterým se nadále umožňuje provádět obřízku z náboženských důvodů i u malých chlapců. Reagovali tak na rozhodnutí soudu v Kolíně na Rýnem, který v létě rozhodl, že se obřízka smí dělat až u dospělých mužů. Soud tak reagoval na případ čtyřletého chlapce, který měl v důsledku provedené obřízky zdravotní komplikace.

Obřízka u chlapce

Obřízka u chlapce

Původní výrok soudu způsobil jak v židovské tak v muslimské komunitě vlnu nevole. Právě v těchto náboženstvích je totiž rituální obřízka malých chlapců zásadním bodem náboženské praxe. Rozhodnutí poslanců vášně uklidnilo.

Obřízku sice bude bude možné provádět i u malých chlapců. Do šesti měsíců věku může zákrok provést i vyškolená osoba – to je ústupek židovské obci, která má pro tento zákrok své mohely, tedy rituální obřezavače. V židovské tradici se obřízka provádí zpravidla 8. den po narození. U starších dětí je pak zákrok možný jen  za lékařské asistence. Vždy ale bude vyžadován souhlas rodičů.

Rovněž trvá zodpovědnost za poškození zdraví dítěte.

Že se nejedná o tak zcela okrajový problém dává tušit i velikost obou dotčených náboženských komunit: ve Spolkové republice Německo žije přibližně 250.000 židů a 4 miliony muslimů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>